Personaloption enligt 11 a kap. IL
(Dnr 111-22/D)Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamhet” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen samt om en fusion är ett sådant förvärv som omfattas av paragrafen.
Avyttring av byggnadstomt har inte ansetts utgöra kvalificerad tomtrörelse.
Frågorna 1 och 2
Vid avyttring av byggnadstomt från fastigheten X är reglerna om kvalificerad tomtrörelse inte tillämpliga.
A förvärvade tillsammans med sin make (ägarna) under hösten 2019 [fastigheten X]. Fastigheten utgör totalt åtta hektar och tillträddes i januari 2020.
Syftet med förvärvet var att utnyttja fastigheten som fritidsbostad. På fastigheten fanns vid förvärvet ett enklare fritidshus utan el och VA samt två friggebodar. Under 2020 investerades ca 600 000 kr i fastigheten för bl.a. el, VA, badrum och fiber. Avsikten är att uppföra en ny byggnad inrättad för åretruntbruk men för att få bygglov krävs att en detaljplan antas.
Det finns en fördjupad översiktsplan från 2017 som utpekar delar av fastigheten som ett område lämpligt för exploatering.
Under april 2020 inledde ägarna arbete med att ta fram planansökan för fastigheten tillsammans med en konsult. Begäran om planbesked lämnades in […] juni 2020 och [under hösten] meddelade miljö- och byggnadsnämnden att […] är positiv till att pröva detaljplan. Arbete med planen kommer tidigast påbörjas under våren 2022 och kan förväntas ta åtminstone två år.
Antagen detaljplan bedöms komma att innefatta mellan 9 och 15 byggnadstomter, inklusive den mark där den befintliga bebyggelsen finns, och omfatta drygt två hektar av fastigheten. Övrig areal utgörs av strandskyddad mark, skog och skogsimpediment.
Om detaljplanen vinner laga kraft avser ägarna att sälja alla byggnadstomter utom den med befintlig bebyggelse och ytterligare en.
Är reglerna om kvalificerad tomtrörelse tillämpliga om detaljplan för fastigheten vinner laga kraft och ägarna avyttrar antingen högst 14 byggnadstomter som enskilda registerfastigheter efter fastighetsbildning (fråga 1) alternativt ett markområde som omfattar högst 14 potentiella byggnadstomter innan fastighetsbildning har skett (fråga 2)?
A och Skatteverket är överens om att det inte är uppenbart att fastigheten förvärvats för att ingå i yrkesmässig markavyttring.
Med tomtrörelse avses näringsverksamhet som består i avyttring av mark för bebyggelse (byggnadstomt). Tomtrörelse kan vara kvalificerad eller enkel, 27 kap. 9 § inkomstskattelagen (1999:1229).
Av 10 § framgår att kvalificerad tomtrörelse förutsätter att avyttring sker från fastighet som uppenbarligen har förvärvats för att ingå i yrkesmässig markavyttring. I annat fall anses enkel tomtrörelse enligt 11 § uppkomma om minst 15 byggnadstomter avyttrats under en tioårsperiod.
Av förarbetena till bestämmelsen framgår att kvalificerad tomtrörelse föreligger när omständigheterna kring förvärvet är sådana att ägaren från första början avsett att bedriva yrkesmässig tomtförsäljning. En sådan avsikt föreligger i allmänhet när det redan vid fastighetens förvärvande funnits en för fastigheten fastställd stadsplan eller byggnadsplan enligt vilken fastigheten är avsedd för bebyggelse. Det planlagda området förutsätts dock inte vara alltför obetydligt. Den praktiska gränsen bör snarare ligga över än under tio tomter (prop. 1967:153 s. 147–148).
Omständigheten att fastigheten i fördjupad översiktsplan varit utpekad som lämplig för exploatering och att ägarna kort efter tillträdet till fastigheten varit aktiva för att få detaljplan till stånd talar med viss styrka för att det funnits en avsikt att avyttra aktuella tomter.
Med hänsyn till det låga antalet möjliga byggnadstomter och att detaljplanen varit nödvändig för att förverkliga syftet att ge möjlighet till egen fritidsbostad på fastigheten är det däremot inte uppenbart att fastigheten har förvärvats för att ingå i yrkesmässig markavyttring. Detta gäller oavsett om ägarna avyttrar byggnadstomterna som flera enskilda registerfastigheter eller som ett markområde.
I avgörandet har deltagit Christina Eng, Birgitta Pettersson, Anders Bengtsson, Mattias Dahlberg, Robert Påhlsson, Olof Sundin och Ulla Werkell.
Ärendet har föredragits av Håkan Gustavsson.
Fråga om vad som avses med begreppet ”verksamhet” i 11 a kap. 9 § andra stycket inkomstskattelagen samt om en fusion är ett sådant förvärv som omfattas av paragrafen.
En styvbror har inte ansetts som närstående.
Ett företag har behandlat ett aktieinnehav som lagertillgång men anser numera att innehavet rätteligen borde ha behandlats som kapitaltillgång. Fråga om det är möjligt att ändra den skatterättsliga karaktären eller om innehavet behåller sin karaktär av lagertillgång.
Efter en tvångsavyttring av näringsfastigheter har vinsten avsatts till ersättningsfond för mark. Fråga om fonden får tas i anspråk för anskaffning av annat än mark och, om så inte är fallet, hur anskaffningsutgiften för mark ska beräknas.
Fråga om italiensk skatt, som tas ut på avsättning till pensionsförsäkring, får avräknas mot svensk skatt, som tas ut först när utbetalning av pensionen görs.
En stiftelse, som är inskränkt skattskyldig, har som ändamål att lämna bidrag som främjar vård, fostran och utbildning av barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Fråga om en bedömning måste göras av en enskild mottagares ekonomiska situation när denne är mellan 22 till 30 år.
Aktier i ett fastighetsförvaltande bolag som innehar lagerfastigheter har ansetts utgöra kapitaltillgångar.
Fråga om avdrag för ränta ska medges löpande årsvis eller först när den betalas, dvs. när lånet förfaller.
Fråga om en person som har en enskild firma under avveckling ska anses ha väsentlig anknytning hit efter flytt utomlands
En omvandling av ett tyskt kommanditbolag till ett tyskt aktiebolag har ansetts innebära en skattepliktig avyttring för delägare bosatt i Sverige. Beskattningen strider inte mot EU-rätten. Omvandlingen medför inte uttagsbeskattning.